Met de bus naar Beverwijk

Zo, niet meer gewend om wakker te worden door een wekker. ’t is al/pas 07:45 als die afgaat en ik ben nog erg moe. Dat zal niet veel beter worden vandaag. Hoewel ik veel ga zitten zal het toch een uitputtingsslag worden. Ik ga een OV Dagkaart gebruiken en daarmee ga ik met de bus naar Beverwijk. Met de bus naar Beverwijk - Harderhaven Eigenlijk wil ik dit al heel lang. Sinds ergens in de jaren 80 Oma van Lier en Annie met de bus van Kampen naar Beverwijk zijn gegaan wil ik dit ook. Het is er nooit van gekomen, volgens mij omdat Oma geen zin had om dit nog een keer te doen. Van Annie had ik ook begrepen dat het erg vermoeiend was.

Maar nu ga ik het toch doen. Jammer genoeg kan het niet meer volgens de originele route. Oma en Annie zijn via: Lelystad, Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar gereden. Maar de busverbinding Lelystad Enkhuizen bestaat niet meer. De OV App geeft nu twee routes. Een via je Afsluitdijk of anders via Lelystad, Zeewolde en Amsterdam. Die laatste ga ik doen. Eigenlijk en alleen omdat tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Sloterdijk ik het tramlijn 12 wordt gestuurd. Dat is toch weer net even anders. Hoe vreemd het ook is, de route via de Afsluitdijk is 30 minuten korter.

Omdat het een lange dag wordt stap ik om 09:11 op de stadsdienst. Dit is de eerste mogelijkheid na 09:00 te reizen. Overstappen op Station Kampen naar lijn 141 richting Urk via Emmeloord. Er zit wat schooljeugd in de bus, maar veel is het niet. Via De Frieseweg en N50 gaat het naar Emmeloord Busstation. Hier moet ik overstappen op lijn 140 naar Lelystad. De bus is meer gevuld met schoolgangers. Met de bus naar Beverwijk - Hollandse brugVia de A6 en Lelystad Noord komen we bij het station van Lelystad. Nu ga ik naar lijn 148 richting Harderwijk. Het is allemaal bus uit en direct de volgende bus weer in. Minuut of twee wachten en de bus vertrekt.
Dat wordt anders als ik bij overstap punt 4 ben. Zeewolde, Harderhaven. Nog net in Flevoland en de beste plek om te wachten op lijn 159 naar Almere Stad. Wachten betekent hier 25 minuten. Echt in the middle of nowhere. Lijn 159 wordt in Zeewolde gebruikt als stadsdienst. Zowat het hele dorp wordt doorkruist voordat ie via Trekkersveld de polder weer induikt. Via de Vogelweg doorkruisen we Zuidelijk Flevoland. Maar bij de A27 gaat het de snelweg op. Waarschijnlijk omdat er op de Waterlandseweg werkzaamheden zijn. Ik raak wel het spoor bijster. Ik kan zo mooi de haltes op een monitor in de bus volgen. Met een screendump op mijn telefoon weet ik op welke halte ik moet overstappen. Niet alles is rijden tot aan het eind van de lijn. In Almere Stad moet ik overstappen bij het Walt Disney Plantsoen. Gelukkig heeft de monitor de route weer opgepakt net één halte voor deze stop. Maarik ben onvoorbereid als ik buiten sta. Welke bus moet ik nu hebben. Lijn 322 komt vrijwel direct eraan als ik net buiten sta. Ik weet dat ik nu naar het Amsterdam Amstel station moet. Voorde zekerheid vraag ik het de chauffeur, die kijkt me een beetje verbaasd aan. Maar zegt wel, “Ja, daar kom ik”. Met de bus naar Beverwijk - Station Beverwijk Blijkt Amsterdam Amstel het eindpunt van deze lijn te zijn.

Helaas zijn er geen winkels in de buurt op Amsterdam Amstel en anders zijn ze te ver weg. Ik moet nu Tram lijn 12 hebben. Die gaat al over 2 minuten, maar ik wil toch niet wachten op de volgende tram. Ik moet nu heel Amsterdam door tot station Amsterdam Sloterdijk. Hier is zeker wel wat te halen. Dus is stap maar op de tram. Het blijkt een mooi ritje te zijn. Zo bekent met Amsterdam ben ik niet, maar Museumplein weet ik nog wel wat dat is. Ongeveer 45 minuten later sta ik op Amsterdam Sloterdijk. Lijn 382 naar IJmuiden aan Zee heb ik ook al gezien. Dit is een RNet buslijn, net als 322 eerder. Lange afstand bus verbindingen die vaker rijden dan om de 30 minuten. Ik kan dus wel even halt houden bij een Food Truck op Sloterdijk. Een lekkere Portugese Hamburger smaakt prima. Sinds 08:00 niks meer gehad en nu is het even voor 14:00. Het mag dus wel.

Om 14:06 vertrekt de bus naar IJmuiden aan Zee. De route gaat via het havengebied van Amsterdam Westpoort. Maar helemaal tot het einde gaat het niet. In Velsen-Zuid moet ik bij bushalte Parkweg eruit. Even kijk ik verdwaast rond van, “Hoe nu verder?”. Maar al gauw besef ik dat ik naar de overkant moet. Daar gaat het naar Beverwijk toe. Lijn 74 naar Heemskerk. En die lijn zit goed in het geheugen ingebakken. Met de bus naar Beverwijk - Flat Pleasmenweg Lijn 74 komt langs de Plesmanweg!! Daar waar Opa en Oma woonden. Daar waar ik vele keren ben uitgestapt en opgestapt. Pfff, het einde is in zicht. Ik ben best wel gaar. Nog even de stop bij Station Beverwijk doorkomen en dan niet veel haltes later mag ik uitstappen. De halte heet geen Plesmanweg meer, maar WKC Wijkerbaan. Maar dat is bekent.

Veel van vroeger is er niet meer. De Wijkerbaan is volledig heringericht. De torenflat van opa en Oma is afgebroken en er staan nu meerdere flats op deze plek. Alleen Cafe Carillon ende Chinees is er nog. Deze puien zien er tegenover de rest er best wel een beetje sneu uit. Likkie verf zou geen kwaad kunnen.

Ik struin een beetje over de Wijkerbaan, maar na een paar stops zoek ik de bus weer op. Nu moet ik nog naar huis. Oma en Annie zouden er nu geweest zijn. Ik mag nog 2,5 uur terug naar huis. Deze keer pak ik echt wel de trein. Lijn 74 brenkt me naar het station van Beverwijk. Binnen vijf minuten rij ik richting Haarlem en Amsterdam Centraal. Hier stap ik over op de Intercity naar Almere Centrum. Dan ik het lopen naar de overkant van het perron om in te stappen op de trein naar Lelystad Centrum. Weer binnen vijf minuten zit ik in de stoptrein naar Zwolle om er bij Kampen-Zuid uit te gaan. Hier is relatief gezien lang wachten op de stadsdienst, lijn 11. Dan na 11 minuten bussen stap ik uit bij halte Andoorn en ik ben weer terug bij af.

De gereden route met overstappunten

Comments are closed.