Op de Kaasmarkt

Gelukkig neem ik al 15 jaar oordoppen mee naar alles waar ik ga overnachten. Het carillon van deze fijne Grote Sint Laurenskerk speelt ieder kwartier 24 uur per dag. Vanuit mijn hotelkamer raam zie ik dat ding. Alkmaar Kaasmarkt Het hotel voorziet haar gasten al standaard van oordopjes. Maar mijne zijn beter en die gebruik ik dus. Blijft over het bed, de laatste jaren geen lekker bed meer in Nederland getroffen. Ook deze hier is niet fijn. Gelukkig slaap ik maar hier één nachtje op. Wel, slapen…….

Voordat ik ga ontbijten pak ik alles in en neem ik alles mee. Na het ontbijt is het rechtsaf en dan maar doorlopen totdat ik bij het Waagplein ben. ’t is 09:30 en er zijn al genoeg mensen. Met een omtrekkende bewegen loop ik naar de andere kant van het plein. Hier lijkt me meer actie te komen. ’t is best wel frisjes en het is zwaar bewolkt. Volgens Buienradar houden we het niet droog. Eerst liggen de kazen, alleen maar Gouda’s, onbeschermd. Maar later worden ze onder een zeildoek bedekt. Kaas kan niet echt tegen regen.

De kaasmarkt begint met het luiden van de bel. Net als op De Beurs gebeurt dat door speciale gasten. Vandaag gebeurt dit door mensen die actie voeren tegen online pesten op school. Alkmaar Kaasmarkt Eén of twee klassen zijn er ook bij en zij mogen binnen de omheining zitten.

Overal op het Waagplein gebeurt wat. Onderhandelingen met handje klap, kaas keuren met een kaasboor, stapelen van de kazen op die kenmerkende draagbaar, de Berrie. Even later komen de kaasdragers voorbij zoeven met hun kenmerkende tred. Als je wil kun je voor 10 euro een tasje met diverse kazen kopen. Maar dat laat ik schieten. Ik verlaat mijn perfecte plek en loop naar de waag. Hier worden de kazen per twee berries gewogen.
Langs het water zijn kraampjes met diverse koopwaar. Bij een kazen kraam koop ik drie kleine bolletjes. Naturel, peper en nog een smaak. Verderop hebben ze kaasplanken. De goedkoopste heeft een logo er in gebrand. De kwaliteit van het branden wisselt erg. De meest perfecte gaat mee naar Kampen.

Alkmaar Kaasmarkt Tijd om de trein op te zoeken. De Kaasmarkt is pas voor 1/3 aan de gang, maar veel anders wordt het denk ik toch ook niet meer. Een beetje rechts, rechts, links en weer rechts om het oude centrum uit te komen. Op de Kanaalkade kom ik bij een goudwisselkantoor. Vanaf eergisteren de enige plek om aan herdenkingsvijfjes te komen. Een Johan Cruyff vijfje voor Pa en mij en ik kan door naar het station. Dat doe ik met de bus. Mijn polo is al goed vochtig. Daar hoeft niks meer bij te komen door te lopen naar het station.

De terugreis gaat in omgekeerde volgorde dan gisteren. Intercity en stoptrein. Op Amsterdam Centraal kan ik zelfs de stoptrein naar Zwolle halen. Volgens de NS App zou ik deze pas op Lelystad kunnen halen. Nu zit ik er al in en hobbel ik door alle stationnetjes naar Kampen-Zuid. Dan de stadsdienst naar de Andoorn en ik ben weer thuis.

Omdat ik al om 13:30 thuis ben heb ik de middag voor mezelf. Ik doe de weekend boodschappen en ga nog snel even naar de kapper. Fijne tijd, zo’n vakantie.

Comments are closed.