Luxemburg Stad

Weer wordt ik wakker met koude voeten. De extra deken die ik gisteren heb gebruikt vond het nodig om op de grond te gaan liggen. Luxemburg 2107 - Station Maar ik heb wel iets beter geslapen, dat is meestal met een 2e nacht.

Weer om half negen ga ik naar het ontbijt. Nu is de kamer met rust gelaten. Deze keer kijk ik maar één aflevering van VisTV, ijsvissen in de haven van Elburg. Dat is dichtbij huis.

Als eerste loop ik het station in. Ik koop weer een dagkaart voor bus en trein. Ik vind het gewoon handiger om dit opzak te hebben. Geen idee hoe laat de hop-on hop-off bus bij het station komt. Het enige wat ik weet is dat die om 09:40 begint met rijden. Het station is punt 7, het laatste punt. Ik pak een bus en ga naar punt één. Hier hoor ik dat vandaag niet 20, maar 30 minuten tussen bussen zit. Nu moet ik een half uur wachten. Toen ik kwam aanlopen reed er net een weg.

Ik sta bij het plein met de gouden dame op een hoge sokkel. Een belangrijk punt voor de Luxemburgers. Er wappert een zeeeer grote Luxemburgse vlag aan een zeeer hoge mast. Luxemburg 2107 - Monument of Remembrance Ook kun je hier de autobus even parkeren en dat gebeurt vaak. Ze mogen alleen niet blijven staan. De gemiddelde leeftijd die uit zo’n bus komt is 70 plus, vermoed ik. De voertaal is Duits, Japans, maar ook heb ik twee bussen met Nederlands kenteken zien vertrekken.

De HOHO bus is er en na een korte pauze vertrekken we. Klein stukje langs het oude centrum, al snel naar Kirchberg. Een plek waar moderne gebouwen zich verzamelen. Een plek waar de EU belangrijke gebouwen heeft staan. Nuttig, maar niet echt voer voor een HOHO busrit. Het tweede gedeelte raakt het Luxemburgse centrum weer. Bij het station blijf ik zitten. Ook op punt één ga ik er niet uit. Punt twee is interessant. Hier ben je in de buurt van de panorama lift. Je hebt een schitterend uitzicht over Pfaffenthal. Een stukje Luxemburg die in het dal langs de rivier de Alzette ligt. Beneden ziet het er anders uit. Meer van vroeger. De rode verkeersbrug over het dal overheerst wel alles en iedereen. Volgens mij is de rode brug genoemd naar Hertogin Charlotte (volgens een stadsplattegrond).

Luxemburg 2107 - De bank museum Ik maak gebruik van mijn 4 euro bus/trein kaart. Neem lijn 23 naar… ergens toe. Als ik hier maar weg ben. De lift omhoog vind ik geen optie. De bus is een goede keus. Op een ander idyllisch plekje stap ik uit. Deze plek heet Grund. Nog mooier dan Pfaffenthal. In een bakkerij ga ik zitten voor een Filet American en een Cola Zero. De American maken ze warm, maar het smaakt prima. De bakkerij loopt vol en ik vertrek gauw weer. Ik ben bij een andere lift in de buurt. Deze gaat naar Haute Ville. Naar de rand van het oude centrum van Luxemburg. Weer op hoogte heb ik ander uitzicht over Luxemburg. Een stuk spoor slingert langs de wand en over oude gemetselde boogbruggen. ’t is jammer dat dit het spoor naar Ettelbruck is, geen trein die even langs rijdt. Wel kleine poppetjes met oranje hesjes. Nee hier rijdt niks, jammer.

Op FD Roosevelt Boulevard neem ik de bus met nummer 19. Deze rijdt als enige lijndienst door het oude centrum. Ik stel me er veel van voor, maar het valt wat tegen. ’t is het winkel hart van de stad. Het voetgangersgebied is ook winkelgebied. Nee, hier doe je mij geen plezier mee. Ik loop nog wel de Sint Alphonse kerk in maar dan doorkruis ik het winkelgebied en blijk bij de HOHO punt 1 uit te komen. Ondertussen heeft de fototoestel geen prik meer, maar dat is dan maar zo. Het blijkt niet lang te duren voordat er weer een HOHO bus komt. Nog maar een extra rondje. Deze rit wordt wel verknald door een hinderlijk Noord-Hollands echtpaar die HOHO Barcelona gewent is en deze in Luxemburg duidelijk en luidruchtig maar niks vinden. Luxemburg 2107 - Stationsplein Ze hebben geen ongelijk, deze toer is anders. Zeker geen top 40 notering in HOHO ritjes. Het echte oude Luxemburg heeft geen ruimte voor bussen, zeker geen dubbel dek bus. Het kost me veel moeite om die kerel niet aan te spreken in het Hollands. ’t Is een voorbeeld waarom wij Hollanders zo’n slechte naam hebben in het buitenland. De bus zat niet vol, anders hoop ik toch wel dat hij zijn smoel had gehouden.

Bij het station stap ik uit. ’t is pas drie uur en ik wil nog een stukje treinen. Richting Frankrijk heb ik nog niet gedaan. Morgen doe ik de Duitsland verbinding al. De trein naar Metz staat klaar. Helaas heb ik de landkaart met spoorwegen niet bij me. Maar helder nadenken wanneer ik eruit moet. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Ik zit in een InterCity. Stopt dus niet overal. In Luxemburg maar één keer in Bettembourg. Maar dat weet ik niet. In Thionville voel ik nattigheid. De trein vertrek weer en ik zie een naambord op het perron voorbij glijden. Het logo van de SNCF staat achter de naam ingevuld. Sjips, ik zit in Frankrijk. De hersens malen. Dan maar de eerst volgende halte eruit en weer terug. Gelukkig tref ik geen conducteur.

De trein in Frankrijk stopt wel op ieder station. In ieder geval op een niets zeggende halte van Uckange wordt gestopt. Het stationnetje stelt niks voor. Ik gok maar niet dat ik op de weg terug geen controle krijg. Een bordje met 375,- euro erop zegt al genoeg. Ik lees of spreek dan geen Frans, maar dit hoef je niet te vertalen. Luxemburg 2107 - Barrio Grund Het kost me toch nog 15 euro 60 om weer in Luxemburg te komen. Dat is wel even wat anders dan 4 euro voor het hele land. Dit gaat over nog geen 30 kilometer.

Zelfs op Bettembourg stap ik over op een CLR trein. De Luxemburgse trein maatschappij. De trein uit Frankrijk is een SNCF. Geen idee of mijn dagkaart wel geldig is, maar over 7 minuten gaat er een CLR naar Luxemburg. Hier is het zeker geldig. Jammer is wel dat ik nergens vanuit Frankrijk tot Luxemburg Stad gecontroleerd wordt.

Het stationsplein is weer nat. Net weer een regenbui overgetrokken. Toch ben ik blij dat ik de dagen omgegooid heb. Vandaag nergens in de regen gelopen. Vanmorgen was het fris, maar in de middag heb ik alleen maar zon gezien.

Voordat ik naar mijn hotel kamer ga bezoek ik nog de DelHaize supermarkt. Op de hoek van de straat koop ik weer twee broodjes. Vandaag geen warme maaltijd. Dit gaat ook prima. Drinken heb ik nog genoeg op de kamer. Meer heb ik vandaag niet meer nodig.

Het is even na vijf uur als ik op de hotelkamer ben. Maar ik kom echt niet meer van mijn kamer af. Voor vandaag heb ik het wel gehad. Vanavond rustig de koffer pakken. Morgenochtend heb ik weinig tijd. Ontbijt is pas om 08:00 en de trein die ik moet hebben vertrekt om 08:31 naar Koblenz. Van Koblenz tot Arnhem heb ik gereserveerde zitplaatsen. Dus die treinen moet ik zeker hebben.

One Response to “Luxemburg Stad”

  1. Ik heb hier nog een stel extra sokken liggen
    Ik zal ze voor je klaar leggen