Vilnius – de foto’s

Deze keer geen spiegelreflex mee op reis. De compact camera heeft alles moet vastleggen. Jammer genoeg waren het niet stralende dagen. Bewolking en regen zorgen voor wat sombere foto’s.

Externe links :

 • De foto’s
 • Terug naar Holland

  Ik slaap door de wekker heen. Met een schrik wordt ik wakker. Ik heb zeeën van tijd, maar die wilde ik op mijn gemak nemen. Alles is in de buurt: station en vliegveld. Maar aangezien de trein niet iedere 5 minuten vertrek is het wel zo handig om het goed te plannen.
  Voordeel van weinig handbagage is wel dat je zo alles ingepakt hebt. Met het ontbijt doe ik wel rustig aan. Dan terug naar de kamer en nog 3 keer de kamer rond. Dan naar beneden en uitchecken. Net als het inchecken een formaliteit. “Wat is uw kamer nummer?” “338.” Station Vilnius “Was alles naar wens?” “Zekers.” “Dan wens ik u nog een goede reis en misschien tot een andere keer.” “Tot ziens.”

  Maar goed dat ik wegga. Het is beginnen te regenen, niet spetteren dus. De 900 meter naar het station doe ik zonder stoppen. Ik heb tien minuten over voordat de trein vertrekt. Ook nu kan ik de 72 cent bij de conducteur kwijt. Zeven minuten later stap ik weer uit. Stad vliegveld op deze manier, was dat maar overal zo, zucht.

  Ik heb nog wel even de tijd. Het sneue vliegveld van de heenweg is het zeker niet. Achter het oude gebouw zit een modern gedeelte. Het is dan niet zo groot als Schiphol, maar voor een vliegveld zeer aantrekkelijk. Achter de paspoortcontrole zijn ook genoeg winkels om je geld kwijt te kunnen. Maar tja die euro’s neem ik allemaal weer mee. Ik heb gisteren aardig mijn best gedaan om complete Litouwse setjes te vangen. Die zes die ik nu heb geef ik niet uit. De restant losse munten bren ik in Nederland in de roulatie, voor mijn collega verzamelaars die het ook gewoon willen vangen bij de kassa.

  Het vliegtuig zit vol. Een voetbalvereniging heeft twee teams uitgezonden. Ook zit er een ander sportteam in het vliegtuig. Geen idee waar hun aan doen. Wat moeten ze met Pinkstern in Holland? ‘k zal thuis eens gaan Googelen, Bingen, zoeken.

  Op het vliegveld laat ik een bus schieten. Staan naar het trein station vliegveld station is niet mijn ding. Zeker niet in een bus vol met mensen met buiten 20 graden in de schaduw. Op het station heb ik nog een half uur voordat de trein naar Utrecht komt. Genoeg tijd om de BK met een bezoek te vereren.
  Op ‘s-Hertogenbosch besluit ik om de Arnhem Deventer route te nemen. Utrecht Amersfoort heb ik woensdag al gedaan. Helaas als ik uitstap krijg ik er spijt van. Het perron staat vol. Studentjes of wat dan ook die naar huis gaan. Ik heb wel plek, maar tot Zwolle moet ik militair pubergedrag van een kazerne uit Vucht aanhoren. Toch jammer dat de mp3-speler ver weggestopt in de tas zit. De trein naar Kampen haal ik zonder te hoeven rennen. Kampen zuid is geen optie, want dan moet ik weer 25 minuten wachten voordat lijn 11 komt. Op station Kampen kan ik gelijk instappen op lijn 11. Bij de halte Akelei stap ik uit en loop ik de laatste honderden meters naar huis.

  Hopelijk gaat volgend jaar weer een land over op de euro. Een gecombineerde euro inzamel reis met stedentrip bevalt wel prima.

  De stad Vilnius in

  Wel weer even lekker om de wekker uit te laten en gewoon zelf wakker worden als de lichaam dat nodig vindt. Niet dat ik tot elf uur blijf liggen, maar tegen acht uur is ook mooi. Spullen voor de dag klaar leggen, douchen en tegen negen uur richting ontbijt. Het is erg druk. Volgens mij veel Engelsen die van een Mini Cooper club zijn. Het aanbod is prima, keus genoeg. Kathedraal van Vilnius Zelfs de Scandinavische of Baltische vis stukkies hebben ze bij het ontbijt. Ik loop twee keer heen en weer en heb dan wel genoeg om de middag te halen.

  Het hotel zit in de buurt van het station, maar nu dus helaas niet in de buurt van de binnenstad. Op de tablet heb ik gezien hoe ik ongeveer moet lopen. Toch gauw een half uur stappen. eerst door gewone straten, maar steeds meer langs fraaie huizen en de onvermijdelijke kerk. Het eerst grote plein waar ik langs komt blijkt het Stadhuisplein te zijn. In een klein hoekje van het gebouw zit een VVV kantoor. Hier scoor ik een papieren versie van Vilnius, altijd nuttig als je niet weet waar je naartoe moet. Altijd handig om te zien waar je nu vandaan komt. Ik moet nog een stukje verder richting de Kathedraal van Vilnius. Steeds meer toeristenwinkels passeer ik, de binnenstad komt dichterbij.

  Als eerste ga ik de Kathedraal in, deels om de de kou te ontvluchten, deel om het gebouw van binnen te bekijken. Voor de kerk is de opstapplaats van de Hop-on-Hop-off bus. Maar zo in mei rijden ze niet ieder uur, nu moet ik wachten tot half twaalf. Maar dan kan ik achter de chauffeur plaatsnemen en luisteren naar het Engels commentaar. Gaande weg kom ik erachter dat ik toch aan de rechterkant had moeten gaan zitten. ik heb maar een enkeltje gekocht, geen 24u kaart, dus helaas nog een rondje om e.e.a. beter te bekijken gaat even niet. Maar de bus is vandaag niet open, plastic houdt de regen en kou buiten. Fotograferen uit de bus is niet te doen. Ook, vanwege de beperkte handbagage afmeting van Wizz heb ik de spiegelreflex thuis gelaten. De compact camera moet het deze reis voor mij doen.

  Na de toer, waar o.a. een keer 10 min gestopt werd bij een aardige kerk, is het tijd voor de lucht. Het is weer gaan spetteren, lunch en de bui afwachten is geen gek idee. Bij De Kolonel (KFC) nuttig ik een burger met friet en cola. Dan loop ik links de deur uit en ga richting de vroegere verdedigings-bolwerk van de stad. Een heuvel met daar op restanten van een oude burcht. Vilnius vanaf een verhoging De toren is nog wel compleet. Via een kabelbaantje/lift kom ik daar. Lopen kan ook, maar ik ben lui.
  Bovenop heb je een mooi uitzicht op Vilnius. Nog hoger, de toren op, laat ik schieten. Centjes uitgeven om 20 a 30 meter hoger dezelfde stad te zien vind ik nu even niet nodig.

  Na de hoogte loop ik op de grond door de binnenstad. De kaart laat ik in de tas en puur op gevoel loop ik terug naar het hotel. De weg alleen gaat slingerend door de binnenstad heen. Op leuke plekjes kom terecht. Bij een Subway schuil ik wederom voor de regen. Het gespetter hield niet op en een regenjas heb ik niet mee. De jas begint al aardig doorweekt te raken, dus even droog zitten kan geen kwaad.

  Na de tweede pauze zwerf ik verder door de binnenstad. Kerken waar de bus langs kwam passeer ik nu weer. Vilnius heeft er veel, nog nooit ben ik op een stedentrip zo vaak een kerk in geweest. Gedeeltelijk om even op te warmen. “Schuilen in een kerk, deed men dat voeger ook niet?” Er is niet veel veranderd in de 21e eeuw vergeleken met heel vroeger. Wel jammer dat je bijna nergens mag fotograferen, mooi zijn ze allemaal wel. De Kathedraal was daarentegen wel saai.

  Via de route van de bus kom ik bij het station uit. Langs het spoor heb ik oude locomotieven gezien, dit blijkt een soort museum opstelling te zijn. Het Russische materieel is duidelijk gebouwd om te imponeren. De locs zijn allemaal groot en lijken log, maar als je in de Sovjet-Unie van links naar rechts moest rijden had je degelijk materieel nog. Gate of Dawn, VilniusDat is duidelijk te zien.
  Vanaf het station loop ik naar het hotel. De voeten zijn moe en ik heb duidelijk een blaar gelopen.

  Vanaf het hotel maak ik nog een onthulling van een standbeeld mee. naast het hotel is een mensen massa samengekomen en er wordt gespeecht. Veel fotografen en televisie is aanwezig. Op borden lees ik, “John Lennon forever”. Hmm, wat zou het onderwerp van het beeld kunnen zijn…?

  Als avondmaal kies ik voor de Iki supermarkt. Broodjes en plak kaas. Dat moet maar genoeg zijn. Drinken heb ik teveel overgehouden, ‘k denk niet eens dat ik het voor de vlucht van morgen allemaal weg krijg.

  De avond breng ik door met televisie knippen. Veertig zenders en geen moer op TV. Allemaal ouwehoer zenders, gelukkig ook genoeg westerse zenders, dan hoor je tenminste dat het interessant is voor anderen.

  Richting Vilnius Litouwen

  De heenreis naar het hotel in Vilnius gaat zonder problemen. Wel moet ik op een aantal punten wat meer tijd inplannen. In Kampen met de stadsdienst, als je naar Zwolle wil, wacht je 25 min op het station Kampen Zuid. Dat moet dan maar. Drie dagen mijn auto op de parkeerplaats daar vind ik maar niks.
  Van Zwolle is het naar Utrecht CS en dan door naar Eindhoven. Hier pak ik lijn 400 die me via een achterom route naar het vliegveld brengt. Station Vilnius We rijden van een buitenweg zo ineens de bebouwing van het vliegveld binnen.

  Niet treuzelen met inchecken, ik blijk niet de enige te zijn  die weg wil. Ruim 30 minuten doe ik er over om door de controlepoortjes te geraken. Gelijk maar een broodje met drinken halen en dan richting gate. Net als overal met budget maatschappijen staan de mensen al ruim van te voren in de rij. Alsof ze niet meekunnen als ze later komen. Wizz heeft toegewezen stoelen  een plekkie hebbie wel.

  Boarden gaat vlot, de 1u45m naar Vilnius ook. Ik zit aan het gangpad en kan net een klein stukje uit het raam zien. Maar meer dan wolken zie je toch niet. Berlijn die aan mijn kant van het vliegtuig voorbij komt, hmmm of passeren wij Berlijn…., is niet te zien. De landing op Vilnius is ook slecht te volgen.

  Voor een vliegveld van een hoofdstad is deze erg klein. Klein hoeveelheid winkels zijn dicht. Het is pas half vijf en er gebeurd niet veel meer. Comfort Hotel Rock 'n Roll Vilnius Het stationnetje van het vliegveld is op 300m lopen. Ik moet hier weer 30 min wachten. Maar dat kan ik in de zon doen. Ook de jas kan uit. Het is zelfs een beetje drukkend. Afstand naar Vilnius is maar 4km. Kosten van het ritje is 72 cent.

  Door Streetview van Google weet ik hoe ik moet lopen. Met 900m ben ik bij het hotel. Inchecken gaat erg vlot. Paspoort laten zien en ik krijg mijn keycard al. Niks niet papieren invullen, niks niet creditcard scannen, gewoon a.u.b. en een prettig verblijf. Nog even een, achter u vind u koffie en thee, die is gratis, wifi is dat ook en heeft geen wachtwoord nodig.

   Het hotel is maar een paar jaar oud. De kamer is mooi en ruim. Even opfrissen en dan ga ik naar de overkant. Een grote Iki supermarkt voor mijn water, fris en de rest van een gemakkelijke avondmaal. De eerste lokale Euro’s rollen mijn zak in. Morgen de binnenstad in en de toerist uithangen. En natuurlijk op Euro jacht. Als ik nu veel 1,12 dingetjes koop dan volgen de setjes automagisch. Maar het oog wil ook veel zien.