Nachtfotografie Workshop

Van de Familie van der Linden een mooi verjaardagscadeautje gekregen, een nachtfotografie workshop. Samen met Ingrid gaan we in Amsterdam vanavond oefenen in het fotograferen in het donker. Eens kijken of daar dan ook nog eens mooie plaatjes uit voortvloeien.

Verzamelen is bij Ingrid thuis in Almere. Even na half zeven rijden we De Amstel met Carré weg naar de Sarphatistraat in Amsterdam. Op nummer 35 zit de Foto Academie waar de workshop gehouden wordt door Fotogram. Met nog 15 andere belangstellende en één “lerares” volgen we de workshop.

Eerst een kleine introductie ronde wat het kennis niveau van iedereen is en, nog belangrijker, wat men eigenlijk wil leren. “Ik zou wat betere foto’s willen maken zo in de stad in het donker”. De situatie die er nu dus is.
Dan volgt een korte uitleg waar je zo’n beetje aan moet denken en wat je uitgangspunt is van de camera instellen. Verder zal het veel proberen worden. Probeer eens een ander diafragma of sluitertijd of misschien wel een andere ISO waarde. Een hele belangrijke instelling is wel het “peertje” instelling bij de White Balance, dit is de kunstlicht instelling en die zorgt er voor dat de foto’s natuurlijke kleuren krijgen en niet kleurige waas gaan vertonen.

Dan gaan we naar buiten. In de straat tegenover zit het Amstel Hotel. Die ligt aan de Amstel. Vanaf de Hoge Sluis brug bij het hotel heb je een mooi uitzicht op de stad. Uitzicht op onder andere: Carré, De Utrechtsestraatde Magere Brug, de Zuiderkerkstoren en een beetje verscholen Het Muziektheater aan het Waterlooplein. De andere kant op heb je een aardig uitzicht op de Rembrandttoren. Door de Sarphatistraat rijden trams, voor nachtfotografie een mooi onderwerp om bewust licht strepen en onscherpe trams op de foto te krijgen.

Dan lopen we nog een parkje in op het Frederiksplein voor wat andere sfeer foto’s. Vanaf hier op een hoekje heb je een mooi uitzicht zo de Utrechtsestraat in. Met het vele verkeer dat hier rijdt kun je bijna geen slechte opnamen maken, hoewel….

Even na tien uur gaan we nog even terug voor een nabespreking. Twee personen laten hun foto’s zien en die worden globaal besproken. Dan om 22:30 zit het erop. Genoeg stof tot nadenken en om zelf verder oefenen gekregen.

Externe Link

  • De nacht foto’s