1/2 Kennedymars Zwolle

Een tijdje toegeleefd naar vandaag. Eigenlijk meer naar gisteren. De Zwolse wandelverenigngen organiseren deze twee dagen een Kennedymars. Ik heb getwijfeld of ik de volle mars mee zou lopen. Maar mijn beslissing is gevallen op de dag marathon. 42 Kilometer wandelen in de omgeving van Zwolle.

De start is om zes uur. Maar het lukt me niet om voor zeven uur weg te zijn. De wekker iets te scherp gezet en later de auto ook nog ver weg moeten parkeren om niet te hoeven betalen tenminste. De start is in de Bethlehemkerk in het centrum van Zwolle. Vanuit hier loop je twintig kilometer lussen. De Kennedymars lopers lopen er vier. Ik loop alleen lus drie en vier. Beide zijn voor de marathon wandelaars 21 km lang.

De eerste lus gaat naar het noorden. Langs het water en om de wijken Holtenbroek en De Aa Landen heen. Een landelijke route. Ergens bij km 11 is een rust ingericht. Later, na eerst nog redelijk langs De Vecht te hebben gelopen, krijgen we nog een banaan. Via een tunneltje onder de A28 en Ceintuurbaan zijn weer terug in de binnenstad.

In de kerk, die een restaurant/zaal geworden is, een langere pauze. Na de gratis balgehakt en een babbeltje met mede wandelaars, weer opweg voor de tweede lus. Deze gaat naar het oosten toe. Het is het Almelooskanaal volgen tot buiten de stad. Verder lopen langs het water tot aan Wijthmen. Bij Cafe/Restaurant De Mol zit ik op 30 km. Hier neem ik een welverdiende Omelet Ham/Kaas. Twee glazen cola om het weg te spoelen. Dan voor de laatste kilometers met een omtrekkende beweging terug naar Zwolle. Na vijf kilmeter is er nog een mobiele rust ingericht. Weer even de benen iets rust gunnen en dan voor de laatste zeven kilometer weer opweg. De laatste kilometers gaan redelijk. De route heeft nog een paar afbuigings in petto. Loop je richting de stad moet je er weer vandaan lopen. Maar uiteindelijk bereik ik de kerk weer.

Stempelboekje pakken, medaille aannemen en een rode roos in ontvangst nemen. Dan ga ik er gelijk vandoor. Nog 1,5 km naar de auto lopen. Maar dan plof ik neer en rij snel naar huis toe. Vandaag doe ik niet veel meer.

Nou alleen nog even snel boodschappen doen. Voordat ik naar huis ga rij ik nog naar Pa om een heerlijk door hem gemaakte Groentesoep te eten. Dat kan hij wel. Dan rij ik vlug naar huis en neem een heeeerlijke douche.

Externe links :

 • De gelopen route
 • Route in Endomondo
 • Achterhoekse 4daagse – Dag 4

  De meeste spullen heb ik al ingepakt. Het is nu een kwestie van inpakken en wegwezen. Uitchecken gaat vlot en de rit naar Doetinchem idem.

  Voordat ik vertrek nog even aftappen en dan op voor de dertig kilometer van vandaag. Wederom gaan we de A18 over. Deze keer blijven we noordelijker. We komen door Etten en Terborg heen. Dan richting het noorden om de laatste 10 kilometer langs de A18 te wandelen. De benen houden het redelijk. Ik heb wel last van de linker kleine teen. AW4D - Rust in Etten Halverwege de tocht moet ik het beschermhoesje weer fatsoeneren. Bij de tweede keer zie ik dat de blaar er weer zit. Ik besluit maar om deze kapot te trekken en dan door de pijn heen te lopen. Na 15 minuten merk ik de voet niet meer en kan ik gewoon normaal verder lopen.

  Er komen buien aan. Langs de A18 zie ik uit de windrichting donkere luchten komen. En zowaar voor de laatste verzorgingspost begint het te regenen. Deze druppels vallen nog mee. Als ik schuil onder een tent bij die post begint het heel erg hard te regenen. Gelukkig heb ik een droge stoel kunnen bemachtingen en kan ik de ergste regen uitzitten. Vooral de schoenen onder de stoel houden is wel prettig, nat gaan ze worden, maar soppig nat gelukkig nu niet.

  De laatste vijf kilometer gaat met regen. Met de regenponcho om en de paraplu op loop ik Doetinchem binnen. Wat opvalt is dat de 11 en 20 kilometer wandelaars er nu niet zijn. Waarschijnlijk hebben ze de vooruitzichten gezien en zijn eerder gestart. Ook zorgt de regen voor weinig belangstelling in Doetinchem. Er staan wel veel mensen bij de finish, maar allemaal schuilen ze onder luifels. Wat vreemd is, want als ik over de finish ga is het droog. De laatste kilometer kon ik droog afleggen.

  Net als bij een ééndaagse is het : afmelden, stempelen en medaille halen. Een mooie medaille die voor mij een herinnering blijft meedragen. Maar 3/4 gelopen vanwege woensdag. Volgens jaar doe ik de 4 uit 4.

  Nu neem ik eens niet een sorbet, daar is het te koud voor. Bij de cafetaria neem ik een uitsmijter ham/kaas. Lekker warm, net als binnen.
  Dan is het richting auto en naar huis, ‘k moet nog 5 kwartier rijden en ik vind het welletjes voor vandaag.

  Externe Link :

 • De gelopen route
 • Achterhoekse 4daagse – Dag 3

  Met een start rond half acht ben ik aan de late kant. Aan het aantal deelnemers is niks te zien. Er lopen er genoeg op dit tijdstip.

  We gaan de A18 over naar Montfortland. Eerst nog een stukje door Doetinchem. Daarvan gaat een gedeelte langs het spoor van Arriva. Bij Doetinchem De Huet begint het ineens kort en venijnig te regenen. Na deze bui, waarbij ik de paraplu nodig heb, blijft het verder de dag droog. Er zijn wolken en er staat een aardige bries. Alleen als de wind van achteren komt krijg ik last van druppeltjes op het voorhoofd.

  Direct na de A18 begint de gemeente Montfortland. Bij de gemeente grens staan vriendelijke dames die puddingbroodjes uitdelen, “Welkom in Montfortland”. AW4D - Molen in Beek (Gld)
  De gemeente komt me bekent voor. Vorig jaar heb ik hier een tweedaagse gelopen in ’s Heerenberg. Hoe toepasselijk de Montfortland wandeltocht. Een gedeelte van die route belopen we nu ook. We gaan gelukkig niet de bult over. We lopen er nu omheen. We lopen wel veel door het bos. Met de versleten wandelschoenen niet geheel plezierig. De zolen zijn aardig versleten en dun geworden. De nieuwe heb ik nog niet genoeg ingelopen voor drie keer dertig.

  Tussen kilometer vijf en tien begint mijn rechtervoet op te spelen. Er zit toch een blaartje onder de voet die nu lastig begint te worden. Tot aan de finish houd ik er last van. De linker kleine teen kan niet achterblijven en meldt zich tegen het einde ook. “Kiezen op elkaar en doorlopen Selles”, denk ik maar. Na km 20 rust ik iets vaker. Net voorbij de laatste officiële rust stop ik nog bij een cafe om een koppie soep te nemen. De Chamel wordt net niet uitgeschraapt, maar er zit na mijn bakje niks meer in. Die laatste is dus voor mij. Er wordt veel “Op” verteld tegen de andere lopers.

  Terug in Doetinchem komen we weer over de route van het begin. Nadat we eerst de verlossende A18 weer overgestoken zijn. Terug in het centrum, in de kerk, meld ik me af en haal de knipkaart voor morgen. Buiten op het plein is het rustiger dan gisteren. AW4D / Welverdiende traktatie Minder zon en de feestdag toeristen zijn weg. Het is nu een weg banen tussen de winkelende huisvrouwen door.

  Omdat het gisteren erg lekker smaakte neem ik ook nu weer een sorbet. Deze is de boerenjongens variant. Dan is het naar de auto en terug naar het hotel.

  Bij de kamer heb ik een deja vu. Net als gisteren is de kamer nog niet opgeruimd. Niet dat ik zo vroeg ben. Om dit te voorkomen ben ik nog de stad in geweest. Boodschappen doen bij de Lidl en bij het Kruidvat. Kom ik terug bij het hotel om kwart voor vier vind ik de kamer nog niet aan kant. Bij navraag bij de receptie schijnen ze nog bezig te zijn. Wel geteld een mevrouw voor het hele hotel. Tssss. Net als de uitstraling van het hotel, zo jaren tachtig van de vorige eeuw. Als de dame op de vierde is vertel ik haar dat het niet schoon gemaakt hoeft te worden. Op dat geneuzel zit ik niet te wachten.

  Lekker douchen en uitblazen. Om kwart voor zes ga ik naar Schnitzel Antoon, een restaurant in de buurt. De Achterhoekse Schnitzel gaat er prima in, de aardappelen (gebakken en patat) en groente (gekookt en koud) is zo veel dat ik het moet laten staan. Er moet nog ruimkte overblijven voor de Dame Blanche (hihi).

  Externe Link :

 • De gelopen route
 • Achterhoekse 4daagse – Dag 2

  Ruim voor de wekker ben ik wakker. Maar goed ook want ik ben vergeten het alarm aan te zetten. Omdat ik ga lopen laat ik de douche voor wat die is. Wandelspullen aan en gauw naar beneden. Er wacht een ontbijtpakket op mij. Tenminste dat had ik gedacht, het brood moet ik nog zelf smeren. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik een boterhamzakje kreeg of zoiets. De bediening is op dit vroege uur zeer vriendelijk, maar net iets teveel beleeft. Ik wil snelle beslissingen en geen urenlange discussie over een verspreking mijn kant (ik vroeg om een lunchpakket en dat moest dus ontbijtpakket zijn. Kerel bleef maar doorzeuren over “een lunchpakket is iets heel anders”. Luister wat ik zeg knakker “Een verspreking, sorry”.)

  De weg naar Doetinchem is rustig. Ik ben er eigenlijk heel erg snel. Auto parkeren, 300 meter lopen naar de start en ik kan, na mijn knipkaart gekregen te hebben, vertrekken. De grote bups is al weg, maar er zijn nog genoeg starters op dit 07:15 start tijdstip.

  De pijlen zijn goed te zien en makkelijk te volgen. Pijl met geel vlak is linksaf, pijl met rood vlak is rechtsaf. Gewoon een wit bordje en daar moet je dan rechtuit. Maar het is eigenlijk je voorgangers volgen. Op twee punten neemt de 30 km een andere route.

  Op 10 kilometer is een rust bij een cafe. Ik stop voor koffie en een appelpunt. 30 Kilometer lopen op een lege maag is niet een beste manier om te lopen. AW4D - Doetinchem finish
  En ik wil de voorraad ook nog niet aanspreken. Maar ik heb genoeg mee zodat ik zelfs bij de finish nog genoeg in de rugtas heb zitten.

  Hoewel ik hier nog nooit gewandeld heb komt de omgeving toch bekent voor. Misschien omdat Doetinchem een grote maten kledingzaak heeft waar ik regelmatig kwam. Dan ging ik nog wel eens zeer toeristisch terug.

  Het wandelen gaat prima. ’s Ochtends een paar spetter buien, ’s middags veel zon. Mijn petje is doorweekt van de transpiratie.

  Terug in Doetinchem bij de finish handel ik alles snel af. Knipkaart voor morgen krijg ik en ik wordt voor de tweede keer gescand dat ik de dag volbracht heb. Het plein voor de kerk zit bomvol met mensen. Ik neem, om mezelf te trakteren, een grote kersensorbet bij de cafetaria, heeeerlijk. Dan is het vlug terug naar het hotel. Ik wil me opfrissen.

  Helaas is mijn kamer nog niet gepoetst als ik terug ben. Blijkbaar beginnen ze op de eerste etage en ik zit op vier. De mevrouw is wel bezig op de gang. Dan maar even snel een droog shirtje aan en naar de receptie. Kan de poets de kamer doen. Hier bij de receptie kan ik deze woorden alvast op de website plempen. Dan is het wel douchen en laat ik de dag op me af komen. Veel doe ik niet meer.

  Externe Link :

 • De gelopen route
 • Achterhoekse 4daagse – Dag 1

  De plannen zijn gewijzigd. Ik zou starten in Doetinchem voor dag 1 van de Achterhoekse vierdaagse. Maar een zeer prive afspraak in het crematorium van Lelystad ’s ochtends heeft uiteraard voorrang over een dagje wandelen.

  Na het middageten rij ik richting hotel in Winterwijk. Niet naast de deur van Doetinchem, maar zeker dichterbij dan Kampen. Bij het inchecken heb ik een gratis upgrade gekregen. De kamer is ruim, de bedden zijn wat zacht, maar verder is alles wel okay. Het hotel is niet meer veranderd sinds de opening in, nu gok ik, jaren tachtig begin jaren negentig vorige eeuw.

  Na een korte opfrissing ga ik Winterwijk in. Ik vind een Jumbo en Lidl. Die laatste ga ik binnen voor wat boodschapjes. Ook kom ik in de winkelstraat van Winterswijk. Veel kan ik niet kopen ze zijn bezig met de 18:00 sluiting.

  Bij de McDonalds neem ik een Big Tasty menuutje en daarna sluit ik me op op de hotelkamer. Wachten op de dingen die komen gaan. Even voor twaalf uur doe ik de oogtjes dicht.