Vochtig Bergen

Veeel te vroeg gaat de wekker. Deze keer maar één keer op snooze gedrukt. Verdoofd van de slaap probeer ik toch maar op gang te komen. Helaas een ontbijtje zit er niet. Dat denk ik dan, want achteraf gezien had het makkelijk gegaan. Tja als je aan het reizen bent dan wil je toch wel zeker weten dat je de volgende bestemming haalt.

Om 06:30 loop ik het gebouw van Tide Binnen. Tide is een hele grote vervoersmaatschappij, ze doen in bussen en boten. Bijna alles is Tide. Geen wonder dat ik nooit antwoordt kreeg op een e-mail die ik ze gestuurd heb. Om 07:05 mogen we aan boord en klokslag, ehh, precies om 07:20 vertrekken we.

Het is al licht. Alleen het is zwaar bewolkt. Veel wind ook, maar de boot is er een van het type twee rompen, een soort catamaran achtig vaartuig. Die liggen rustig op het water. Alleen als we bij open water komen, tussen de eilanden door maar dan bij een stuk die rechtstreeks aansluit met de Noordzee, deint de boot wat. Flaggruten naar BergenOm de zo veel tijd leggen we aan bij een stad. Veel gaat er niet af, veel komt er niet bij. Ergens halverwege waarschuwt de schipper dat de komende 20 minuten de boot wel erg te keer kan gaan. Gelieve op je plek te blijven zitten. Nou ik heb er maar 5 minuten van meegekregen. Dat deinen zorgt ervoor dat ik snel lig te slapen. Wat een heerlijke golven zijn dat.

In Leirvik komen veel mensen aan boord, een schoolklas enzo. Het wordt gelijk een stuk rumoeriger. Toch weet ik nog aardig te knikkebollen. Het is meer gaan regenen, tenminste hevige korte buien. De laag hangende bewolking is ook niet handig om mooie foto’s te maken, toch geniet ik met volle teugen.

In Bergen is het weer even zoeken hoe het er daar aan toegaat. Bij het kantoor van de Flaggruten vind ik een kaart van Bergen. Mijn Hotel ligt naast het station. Morgen is dat zeker handig. Op de kaart valt mijn oog op een busverbinding.. Gratis. En ik, een echte Hollander, ga daar dankbaar gebruik van maken. Na eerst de halve stad te hebben gezien kom ik bij het busstation. Deze ligt weer naast het treinstation, wat weer naast mijn Hotel ligt. Gemakkelijk allemaal, maar ook erg prettig. Het is even gestopt met droog wezen, een mieze rbui kennen ze hier niet, ’t is een beetje een stortbui. Als het redelijk te doen is loop ik naar mijn Hotel.

Het inchecken is pas om 15:00, maar nu om 13:00 is er al plek. De aardige man geeft mijn sleutel en mag gelijk naar mijn kamer. Vier hoog achter, lekker rustig. Gelijk doe ik de laptop aan het prik, want de batterijen zijn aardig leeg. Ook ik moet de batterij opladen. Met de TV aan gaat dat het beste. Pure nostalgie op TV, Hart to Hart met Robert Wagner en Stephanie Powers. Dit heb ik veel op het ZDF gezien.

Zo nu ga ik achter een warme hap aan. Eén bolletje op de boot is aardig uitgewerkt. Het regent ook niet meer, tijd om de deur uit te gaan.

Het blijft niet lang droog. Als ik op het station ben valt er weer een bui. Eerst maar een worstenbroodje nuttigen. Bijna op iedere hoek van de straat te koop en vaak zien nuttigen door een inlander. Hij smaakt prima. Nu ik toch op het station ben handel ik gelijk de treintickets perikelen af. BergenAch perikelen, dat is het niet, ik moet ze alleen nog maar ophalen. Bij de balie helpen ze me aan de kaarten van morgen. Op een bankje bij een kaartjes automaat besluit ik ook maar de kaartjes voor overmorgen te halen. Binnen is binnen, alleen niet verliezen.

Vanaf het station is het mogelijk om binnendoor het busstation te bereiken. Dat had net wel handig geweest. Op het busstation is het druk. Een Burger King lonkt, maar gelukkig is het te vol. Ik besluit om weer met de gratis bus naar de haven te gaan. Bij de haven zijn ze net kleine kraampjes aan het afbreken. Een soort markt maar dan als toeristenval. Een eettentje ziet er wel uitnodigend uit. Fish and Chips. Niet echt Noors maar het smaakt heerlijk. Ik glim van oor tot oor.
Met de bus ga ik weer terug naar het busstation. Maar eest nog een extra lus voordat ik terugga.

Bij het busstation loop ik weer binnendoor terug naar het trein station. Op een bankje kijk ik naar de dingen die voorbij trekken. Morgen lekker treinen. Hopelijk is het weer beter. Bij een winkel in de hoek sla ik nog de nodige bubbels in, zo voor op de kamer. De minibar zal voor mij gesloten blijven.